Subconstientul si inconstientul sunt termeni adesea folositi in psihologie pentru a descrie aspecte ale psihicului uman care functioneaza sub nivelul constiintei noastre. Cu toate acestea, exista unele diferente semnificative intre cele doua concepte.

Mintea subconstienta este partea mintii noastre care functioneaza sub nivelul constiintei noastre, dar care poate fi accesata cu usurinta prin concentrare si introspectie. Subconstientul contine informatii, ganduri si amintiri pe care nu le putem accesa constient, dar care ne influenteaza comportamentul si emotiile noastre. Subconstientul poate fi considerat o zona intermediara intre mintea constienta si inconstientul nostru.

Pe de alta parte, mintea inconstienta este considerata a fi partea mintii noastre care functioneaza in afara constiintei noastre si care este greu de accesat chiar si prin concentrare si introspectie. Inconstientul este considerat a fi o zona de energie psihica, care poate fi experimentata in vise, in actiuni involuntare sau in emotii neexplicate. Inconstientul este adesea descris ca o parte a mintii noastre care contine dorinte, conflicte si traume care au fost respinse sau suprimate de mintea noastra constienta.

 

Exista unele diferente importante intre ele.

  1. Accesibilitatea: Mintea subconstienta este considerata mai accesibila decat inconstientul. Subconstientul poate fi explorat prin introspectie si prin tehnici de auto-cunoastere, in timp ce inconstientul este considerat o zona de energie psihica care este greu de accesat prin metode constiente.
  2. Procesarea informatiilor: Subconstientul proceseaza informatiile in moduri asemanatoare cu mintea constienta, dar in mod subliminal si fara a fi constienti de procesul de prelucrare a informatiilor. Inconstientul, pe de alta parte, proceseaza informatiile prin intermediul mecanismelor arhaice si primare, cum ar fi instinctul, dorinta si impulsul.
  3. Continut: Subconstientul contine informatii, ganduri si amintiri pe care nu le putem accesa constient, dar care ne influenteaza comportamentul si emotiile noastre. Inconstientul contine, de asemenea, informatii, ganduri si amintiri, dar acestea sunt adesea traume, conflicte sau dorinte ascunse care au fost respinse sau suprimate de mintea noastra constienta.
  4. Functionare: Subconstientul functioneaza ca o zona intermediara intre mintea constienta si inconstientul nostru, prin urmare, influentand constienta noastra si comportamentul nostru. Inconstientul, pe de alta parte, functioneaza independent de constienta noastra, dar poate fi accesat prin intermediul proceselor psihoterapeutice sau prin alte metode de auto-cunoastere.

In concluzie, subconstientul si inconstientul sunt doua aspecte distincte ale psihicului uman, cu caracteristici si functii proprii. Subconstientul este mai accesibil si contine informatii care ne influenteaza comportamentul si emotiile noastre, in timp ce inconstientul este mai putin accesibil si contine informatii ascunse care au fost respinse sau suprimate de mintea noastra constienta.

 


There are currently no comments.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.