Nu am cunoscut pana acum pe nimeni care sa nu aiba orgoliu, in schimb am cunoscut mii de oameni care cred despre ei ca sunt lipsiti de orgoliu, dar se inseala, fie pentru ca se mint singur si refuza sa vada adevarul fie pentru ca nu au inteles ce este orgoliul.

Nici eu nu pot pretinde ca stiu ce este cu adevarat orgoliul, dar in atatia ani de cand ”ma lupt cu acest dusman” mi-am facut o parere, poate nu este cea mai buna, dar asta o am acum.

Cine sunt eu

Multi cred ca orgoliu este doar atunci cand se supraapreciaza si se cred superiori fata de alti oameni, ei vad doar o jumatate de adevar si pentru a se feri de orgoliu se scufunda in cealalta jumatate a orgoliului, pe care  o confunda cu smerenia, dar ajung sa se subaprecieze si sa se creada inferiori altor oameni.

Asa ca prefera sa-si puna cenusa in cap sa se invinovateasca, blameze, pedepseasca, sa-si provoace tot felul de cazne si suferinte. Sincer nu prea ajuta, ci din contra se risipesc energii si timp cu care ar putea face ceva frumos cu lucruri lipsite de finalitate.

Sa luam exemplul lui Ionel si Vasile

Ioanel  are abilitatile pentru a fi medic, Dumnezeu a pus in tine tot ceea ce este necesar pentru a fi un medic bun, i-a creat in viata opurtunitatile pentru a studia sa ajunga medic, dar Ionel crede ca nu este suficient de bun pentru asta, ca nu s-ar descurca, ca ar putea esua, sau poate se teme de uriasa responsabilitate de a avea grija de viata oamenilor asa ca alege sa se faca instalator, devine un instalator excelent, face treaba foarte buna.

Cand Dumnezeu i-a stabilit destinul lui Ionel, a prevazut ca vor fi anumiti oameni care vor avea nevoie de ajutorul lui, vor fi bolnavi si el ar trebui sa-i ajute. Daca Ionel si-a folosit liberul arbitru si s-a facut instalator si nu medic,  locul ce ii era destinat in societate va fi ocupat de un om cu mai putine abilitati de medic decat el,  oamenii ce ar fi trebuit sa fie tratati de Ionel vor suferi mai mult, alti medici vor fi nevoiti sa lucreze in plus, dar poate nu vor fi pregatiti la fel de bine ca el.

In acelasi timp Vasile a primit cand s-a nascut toate abilitatile sa fie un bun instalator, i-a fost deschis un drum catre aceasta meserie, dar el se credea mult mai bun, ca poate sa faca mult mai multe,  asa ca a decis sa devina medic, s-a chianuit in facultate, nu a inteles el foarte bine cum este cu  sistemul nervos si sistemul circulator, si care este treaba asta cu bolile, pan la urma a reusit sa termine facultatea si s-a facut medic, este unul mediocru, este amabil si de gasca dar nu prea nimereste mereu diagnosticul iar uneori da un tratament gresit, asa ca unii pacienti sufera mai mult, unii poate ajung sa moara mai repede decat era prevazut initial. Vasile crede si spune ca este vina lor, a sistemului care nu face medicamente mai bune, a poluarii, societatii, etc, el poate este convins este un medic bun, poate cel mai bun sau poate este constient ca nu exceleaza dar daca tot a apucat sa mearga pe un drum ii da inainte.

Smerenia inseamna sa te evaluezi corect, sa te pozitionezi acolo unde-ti este locul nici mai sus, nici mai jos, nici mai la stanga, nici mai la dreapta, nici mai in fata nici mai in spate.

Smerenia inseamna sa-ti asumi rolul si misiunea cu care te-a trimis Dumnezeu pe pamant si sa te stradui sa faci totul cum poti mai bine.

Ce este smerenia, unde este locul meu

Ai vazut vreodata mecanismul unui ceas, sunt multe rotite, arcuri, surubele si tot felul de piese mai mici sau mai mari, fiecare rotita are o marime si un numar de dinti.

Ce crezi ca s-ar intampla daca in locul unei rotite cu 130 de dinti s-ar pune una cu 131 de dinti? Fie ceasul se va bloca dupa un timp fie va functiona defectuos si va arata o ora gresita. Dar daca in locul unei roti mari ar pune una mai mici? Probabil nici nu ar porni.

Asa este si cu rolul fiecaruia din noi in societate, fiecare are locul sau, unde poate obtine performanta maxima, daca-si atribuie alt rol se va deregla toata societatea si multi alti indivizi ai societatii vor avea de suferit sau pierdut datorita acestei alegeri.

Din fericire Dumnezeu este foarte intelept si a prevazut toate variantele in care cineva nu vrea sa-si faca treaba si are planuri de rezerva, dar niciun plan de rezerva nu poate fi la fel de bun ca planul principal, ca altfel era el planul principal.

Dupa cum am mai spus si aici orgoliul apare atunci cand preferam sa ne comparm cu altii, ca suntem mai buni sau mai putini buni decat Ionel sau Vasile, dar nicunul din noi nu ne cunoastem pe noi insusi si avem pretentia ca ii cunoastem pe cei din jurul nostru.

Ionel si Vasile s-au nascut cu alte abilitati si caracteristici decat mine si tine, au alta mostenire ancestrala si genetica, au crescut in alt mediu, au invatat lucruri diferite, sunt in stadii de invatare diferite, au o evolutie diferita, oricat de mult s-ar asemana cu mine sau cu tine sunt diferiti in proportie de 99,99% fata de mine si fata de tine.

E ca si cum ai  compara broasca broasca testoasa si iepurele la felul cum alearga, iar altcineva ar compara  balena si elefantul la felul cum innoata pentru a le acorda premii de cel mai bun manifer.

Toate aceste comparatii sunt necinstite fiecare este cel mai bun pe nisa lui, se poate compara doar cu sine.

Dumnezeu ne-a trimis pe pamant sa evoluam noi, sa invatam lucruri noi, sa deprindem noi abilitati, sa sporim darurile date. Este o motivatie similara cu cea pe care o are un parinte bun atunci cand isi trimite copilul la scoala.

Cand trecem dincolo la ceea ce unii numesc ”Dreapta Judecata” ne evalueaza in functie de ce am facut noi, ce am facut cu ce am primit, daca am sporit darurile incredintate cand ne-a trimis pe pamanat, ne compara cu ce eram si aveam inainte de a ne trimite pe pamant. Dumnezeu nu ne compara cu nimeni altcineva, nu spune Vasile a fost mai bun decat tine si Ionel a fost mai rau decat tine.

Dumnezeu te evalueaza in comparatie cu tine cel de ieri, cu cel de  acum un an, cu cel ce erai copil, ce cel ce erai inainte sa te trimita pe pamant.

Cand ai inceput sa te compari cu altii te-ai abatut de la drum si ai pierdut din vedere estentialul, pe tina insuti.

Raspunde-ti la intrebarea ” Cine sunt EU?” si vei afla secretele universului.