Un articol publicat in New Scientist, „ Hipnoza este cea mai eficienta modalitate de a renunța la fumat , mentioneaza un meta studiu prin care se face  cea mai mare comparație științifica vreodată in privinta  modalităților de a scăpa de fumat.

Este important de retinut, că acest meta-studiu nu a analizat cele mai eficiente tehnici de hipnoză. In general studiile respective sunt facute de hipnoterapeuti cu o experienta practica limitata.

Pentru a găsi cea mai eficientă modalitate de a renunța la fumat, Frank Schmidt și studentul  Chockalingam Viswesvaran de la Universitatea din Iowa au efectuat o meta-analiză, combinând statistic rezultatele a peste 600 de studii stiintifice in care au fost implicati aproape 72 000 de oameni din SUA si diferite tari din Europa.

Analizand statistic rezultatele din atât de multe studii separate, meta-analiza permite determinarea eficienței reale a fiecărei tehnici folosite in eliminarea dependentei de fumat.Rezultatele, publicate în  Journal of Applied Psychology, arată că rata medie de succes pentru toate metodele a fost de 19%. Adică doar aproximativ unul din cinci fumători are sansa de a renunta la tigari folosind metodele acoperite de studiu.studiu fumat hipnozaPacienții ce au spus că au tulburări cardiace grave și, prin urmare, un
stimulent clar de a renunta la fumat imediat, au avut cea mai mare rată de renunțare, de 36 %.

Dar pentru majoritatea fumătorilor cea mai eficientă tehnică a fost hipnoza, în care fumătorii intră într-o stare de relaxare profundă și ascultă inregistrari audio cu sugestiii hipnotice.

Analiza tratamentului dependentei de nicotina prin hipnoză, a inclus 48 de studii, in care au fost inclusi 6000 de fumători, a obtinut o rată medie de succes de 30% pentru această metodă.

Tehnicile „combinate”, care combină, de exemplu, exercițiul și
terapia respiratorie, au fost pe locul al doilea, cu o rată de succes de 29%.

Cea mai puțin reușită metodă s-a dovedit a fi sfatul medicilor de familie, care se pare ca nu prea reuseste sa convingă practic pe nimeni.

Puterea vointei  s-a dovedit  ceva mai bună, cu o rată de succes de doar 6%.

Autoajutorarea, sub forma de a citi cărți , a obținut un succes modest – în jur de 9%, în timp ce mestecatul de guma cu nicotină a fost eficienta la aproximativ 10%.

„Am constatat că implicarea medicilor nu a avut un impact atât de mare pe cât ne-am așteptat”, a spus Schmidt. „Speculăm că motivul este că  conținutul tratamentului contează mult mai mult decat statutul persoanei care îl oferă”.

David Pollock, directorul ASH, a spus că a fost surprins de succesul
hipnozei, despre care dovezile anecdotice sugeraseră că nu este foarte eficientă.

O organizație care nu este surprinsă de rezultate este Societatea Britanică de Hipnoză Medicală și Dentară.  Christopher Pattinson, președintele universitar al societății, a spus că tehnicile actuale de hipnoză sunt departe de imaginea lor populară. Cele mai recente
tehnici de tratarea dependetei de fumat prin hipnoza ating rate de succes de până la 60% dintr-o singură sedinta”, a spus el.

Richard Doll, epidemiologul care a efectuat studiile de pionierat
asupra riscului de a fumat, a spus că succesul aparent al hipnozei și
rata mare de renunțare a pacienților cu boli de inimă susțin propriile observații.

El a adăugat, totuși, că a fost oarecum surprins de rata scăzută de succes a celor care au recurs doar la voință: „Majoritatea oamenilor consideră că nu este prea greu să renunțe”, a spus el. „Singura modalitate de a reuși este să vrei să o faci suficient. Trebuie să apreciezi cu adevărat care este riscul. Am fumat și am renunțat fără prea multe dificultăți.”


There are currently no comments.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.