Proverbul romanesc โ€žDe ce ลฃi-e teamฤƒ nu scapi”, a fost confirmat de studii de referinลฃฤƒ รฎn domeniul psihologiei (A. Rosenthal, 1967).
De asemenea ลŸi aลŸteptฤƒrile pozitive vor iniลฃia un ciclu al schimbฤƒrii รฎn direcลฃia doritฤƒ.

รŽntรขmplarea povestitฤƒ de G. Allport ilustreazฤƒ foarte bine acest fapt:

โ€žรŽntr-un spital provincial din Austria, un bฤƒrbat zฤƒcea grav bolnav, era practic pe patul de moarte. Echipa medicala i-a spus acestuia, direct, cฤƒ ei nu pot diagnostica boala, dar cฤƒ in cazul รฎn care ar cunoaลŸte diagnosticul, ar putea, probabil, sฤƒ-l vindece.

รŽn continuare, i-au spus cฤƒ un diagnostician faimos va vizita curรขnd spitalul ลŸi cฤƒ probabil va reuลŸi sฤƒ-i punฤƒ diagnosticul corect.

Dupฤƒ cรขteva zile, diagnosticianul a sosit ลŸi a รฎnceput consultaลฃia bolnavilor. Ajuns la patul bฤƒrbatului respectiv, abia privindu-l, a murmurat ยซMoribundusยป ลŸi a plecat.

Cรขลฃiva ani mai tรขrziu, pacientul l-a sunat pe diagnostician si i-a spus:
– โ€žDoresc sฤƒ vฤƒ mulลฃumesc pentru diagnostic. Cei din spital ni-au spus cฤƒ, dacฤƒ dumneavoastrฤƒ รฎmi veลฃi pune un diagnostic, mฤƒ voi face bine, ลŸi din momentul รฎn care aลฃi spus ยซMoribundusยป, am ลŸtiut cฤƒ mรข voi รฎnsฤƒnฤƒtoลŸi”.

Bolnavul nostru a avut nevoie de un motiv pentru a se vindeca, personalul spitalului l-au pregatit creรขnd o aศ™teptare „daca vom cunoste dignosticul te vei vindeca” iar diagnosticianul i-a oferit un diagnostic ยซMoribundusยป (norocul bolnavului cฤƒ nu cunostea latina). A fost suficient sฤƒ se confirme o asteptare si astfel subconstientul a declanศ™at vindecarea.

La fel ศ™i multe afecศ›iuni se produc รฎn urma unor credinศ›e ce faciliteazฤƒ รฎmbolnฤƒvirea .

In sedintele de hipnozฤƒ subconศ™tientul รฎศ™i gฤƒseศ™te motive pentru a declanศ™a vindecarea si a renunศ›a la suferinศ›ฤƒ .

Hipnoza activeazฤƒ autovindecarea, aceasta รฎncepe din interior, la fel cum majoritatea bolilor รฎncep din interior.

Cu drag,
Catalin Dimofte

There are currently no comments.

Acest site foloseศ™te Akismet pentru a reduce spamul. Aflฤƒ cum sunt procesate datele comentariilor tale.