Proverbul romanesc „De ce ţi-e teamă nu scapi”, a fost confirmat de studii de referinţă în domeniul psihologiei (A. Rosenthal, 1967).
De asemenea şi aşteptările pozitive vor iniţia un ciclu al schimbării în direcţia dorită.

Întâmplarea povestită de G. Allport ilustrează foarte bine acest fapt:

„Într-un spital provincial din Austria, un bărbat zăcea grav bolnav, era practic pe patul de moarte. Echipa medicala i-a spus acestuia, direct, că ei nu pot diagnostica boala, dar că in cazul în care ar cunoaşte diagnosticul, ar putea, probabil, să-l vindece.

În continuare, i-au spus că un diagnostician faimos va vizita curând spitalul şi că probabil va reuşi să-i pună diagnosticul corect.

După câteva zile, diagnosticianul a sosit şi a început consultaţia bolnavilor. Ajuns la patul bărbatului respectiv, abia privindu-l, a murmurat «Moribundus» şi a plecat.

Câţiva ani mai târziu, pacientul l-a sunat pe diagnostician si i-a spus:
– „Doresc să vă mulţumesc pentru diagnostic. Cei din spital ni-au spus că, dacă dumneavoastră îmi veţi pune un diagnostic, mă voi face bine, şi din momentul în care aţi spus «Moribundus», am ştiut că mâ voi însănătoşi”.

Bolnavul nostru a avut nevoie de un motiv pentru a se vindeca, personalul spitalului l-au pregatit creând o așteptare „daca vom cunoste dignosticul te vei vindeca” iar diagnosticianul i-a oferit un diagnostic «Moribundus» (norocul bolnavului că nu cunostea latina). A fost suficient să se confirme o asteptare si astfel subconstientul a declanșat vindecarea.

La fel și multe afecțiuni se produc în urma unor credințe ce facilitează îmbolnăvirea .

In sedintele de hipnoză subconștientul își găsește motive pentru a declanșa vindecarea si a renunța la suferință .

Hipnoza activează autovindecarea, aceasta începe din interior, la fel cum majoritatea bolilor încep din interior.

Cu drag,
Catalin Dimofte

There are currently no comments.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.