Cercetatorii finlandezi au incercat intr-un studiu recent sa identifice modul in care emotiile ne afecteaza corpul. Raportul acestor investigatii, publicat in paginile prestigioasei reviste Proceedings of the National Academies of Sciences a implicat 773 de subiecti care au trebuit sa indice in ce mod ii afecteaza emotional o serie de materiale ce le-au fost aratate. Iar teoria expertilor finlandezi a fost aceea ca indiferent de individ, corpul uman are un mod comun de a se manifesta la nivel emotional.

La inceput, participantilor le-au fost aratate cuvinte sau expresii verbale, povesti si filme cu impact emotional, iar mai apoi li s-a cerut sa evidentieze pe un model de silueta umana computerizata acele zone ale corpului in care au simtit o crestere sau o descrestere a activitatii. Acolo unde senzatiile au fost mai intense, participantii au trebuit sa foloseasca rosu, apoi galben pentru sentimentele puternice, iar pentru starile mai putin definite au avut la dispozitie nuante de albastru.

harta emotiilor. Unde se aseaza emotiile in corp

Rezultatul a fost ca, in majoritatea cazurilor, subiectii au colorat aceleasi zone cu culori similare pentru aceleasi sentimente, un aspect ce evidentiaza inca odata considerentele stiintifice legate de sentimentele umane. Siluetele din dreptul notiunii de rusine au fost in majoritatea lor colorate galben in obraji in timp ce pentru dezgust cei mai mulți dintre subiectii au colorat stomacul in rosu. Depresia, pe de alta parte, se manifesta ca o amortire a senzatiilor din picioare in timp ce tristetea a fost reprezentata cu rosu in dreptul ochilor si a pieptului, asemenea unui om care plange. Dar cele mai intense sentimente au fost dragostea și fericirea unde siluetele au fost aproape complet umplute cu roșu și la interior cu galben.

Desigur, autorii studiului au recunoscut chiar ei ca rezultatul cercetarii poate fi afectat de asa numita „asociere conceptuala dintre senzatii, emotii si cunostintele semantice” – ceva de genul fluturilor din stomac pentru dragoste sau a imbujorarii pentru rusine.

Dar pe de alta parte, tot ei sugereaza ca asta denota o universalitate culturala in modul in care emotiile noastre au un impact asupra propriului nostru corp. De fapt, poate ca aici ar fi momentul sa mentionam  ca, desi o parte din subiecti au fost finlandezi, o alta parte (nu stim exact numarul) au provenit din Taiwan, o tara cu alte traditii si cu o cu totul alta cultura.

Astfel, in locul unei explicatii lingvistice sau culturale pentru raspunsul comun al subiectilor, autorii tind sa considere ca motivul raspunsurilor comune ar fi o baza biologica comuna din care izvorasca raspunsurile noastre fizice si emotionale.

Si desi emotiile exercita un minim de influenta asupra propriei noastre psihologii, cauzand diferente minime in temperatura a pielii si variatiile pulsului, studiul pare sa evidentieze ca avem toti „dotarea” necesara pentru a diferentia senzatiile provenite din diferitele sisteme ale corpului. Si astfel, raspunsurile vizibile, inrosirea obrajilor ori senzatia de fluturi in stomac, sunt de fapt starile corporale ce ne sunt accesibile atunci cand avem de-a face cu un val intens de emotii.

Vezi cercetarea http://www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1321664111

http://www.npr.org/sections/health-shots/2013/12/30/258313116/mapping-emotions-on-the-body-love-makes-us-warm-all-over